Saturday, October 16, 2010

Borreleoos ehk Lyme ei ole lihtne haigus


Olen kaua hoogu võtnud sellel teemal kirjutada. Nüüd Merimetsa haiglas ravil olles on tekkinud aega mõtteid sorteerida.

Sel suvel sain lõpuks kinnitatud puukborreleoosi diagnoosi. Kaks aastat kannatusi ja põhjuste otsimist, ränki diagnoose ja korduvaid haiglavisiite. Mul vedas. Mu kehale ilmusid korraga meditsiinikeeles ERYTHEMA MIGRANS, ehk puugisõõrikud. Leidsin ühe sarnase pildi netist. Puuk oli mul viimati eelmisel sajandil...

Need sõõrikud viisid mind uuesti arstide juurde ja tegin uued analüüsid. Seekord positiivsed. Nüüd avanes võimalus saada adekvaatset ravi õigele haigusele.

Võiksin siin juba raamatu kirjutada, aga blogis on vaja ruumi kokku hoida. Võtan kokku mõned vähem tuntud faktid puukborreleoosi kohta.

* Rohkem kui pooltel nakatunutest ei ilmu nahale löövet (ERYTHEMA MIGRANS)
* Sümptomiteta nakkus võib välja lüüa aastaid hiljem.
* Tavaline (Elisa) vereproov võib olla ka nakatunul negatiivne. Ainult vereproov ei ole piisavalt kindel diagnoosimeetod.
* Lyme ehk borreleoos võib esile kutsuda enam kui 300 haigusega sarnaseid sümptomeid, tihti üritatakse ravida valet haigust.
* Ravi võib olla väga pikaajaline, kuni mitu aastat.

Panin linkidesse väga hea kokkuvõtliku info borreleoosi kohta. Kui keegi omab sarnaseid kogemusi, palun kirjutage. Kui oleksin olnud paremini informeeritud, oleksin praegu juba terve. Nüüd olen kaotanud kaks aastat tervist ja pole veel selge kaua paranemine aega võtab.

3 comments:

  1. minu kogemus on,et läheb aastatega paremaks aga mitte kõik ja kannatust peaks olema.Nakatuse sain u. 5a. tagasi. Kõik ei taastu tõenäoliselt nagu minul konkreetselt nägemine.Näen küll aga väga puudulikult.Eks see tõenäoliselt erinev inimestel, et kuhu kõige raskemalt mõjub.Kui naabrinaine nakatus siis viidi kiirabiga haiglasse aga mina poleks arvanudki et mingi selline probleem oleks.

    ReplyDelete
  2. Üleval linkides olev pdf sisaldab väga häid näpunäiteid ka hilisemaks paranemiseks. Näiteks toidulisandid, füsioteerapia jne. Soovitan läbi lugeda ja kindlasti arstiga arutada. Äkki saab veel midagi ära teha.

    ReplyDelete
  3. Tere Uku! Leidsin siit infot borrelioosi teemal, ja tahaksin paluda, et borrelioosiga lähedalt kokkupuutunud inimesena tuleksid kaema meie uut borre-teemalist ühisblogi www.borrelioos.com. Ehk on sul mõni nõuanne, kommentaar, või soovid jagada oma lugu, või lisada www.borrelioos.com oma blogis borrelioosi teema juurde. Aitäh, ja päikest!

    ReplyDelete